Posts Tagged: exam online ptd

Nota Rujukan Exam PTD Edisi November 2016

Exam PTD kembali lagi untuk bulan november 2016.

ptd2016

Sebagaimana yang telah dibagitau pasal exam ptd nih, soal-jawab yang akan diberikan kepada anda adalah terbahagi kepada dua seksyen. Seksyen A dan Seksyen B.

Seksyen A : Soal-jawab nih berkaitan dengan pengetahuan korang semua. Nama lagi pengetahuan am. Macam study dekat tingkatan 6 dulu laa dengan buku sekepuk pasal pengetahuan am nak masuk exam stpm dulu. Itupun kalu ada yang masuk tingkatan 6.

Cerita pasal seksyen pengetahuan am nih nak uji test pasal pengetahuan korang pasal isu semasa yang berlaku dekat seluruh dunia dan jugak malaysia masa kini. Macam2 cerita dan isu la yang akan disoaljawabkan…

Dengan demikian banyakkan membaca maklumat perihal dalam negara dan luar negara dengan lebih rajin dan tekun lagi sabar. Ia akan memudahkan anda untuk berdepan dengan cabaran soaljawab yang akan dikemukakan dalam peperiksaan ptd online kali ini.

Cerita pasal seksyen B pulak.

Soal-jawab seksyen B berkaitan dengan daya menyelesaikan masalah.

Kena buat kira kira dari segi logik akal pemikiran. Kena buat analisis statistik. Kena selesaikan soalan matematik.

Ada tiga bahagian yang perlu anda bersoaljawab dalam seksyen nih.

-Kemahiran logik.
-Kemahiran interpretasi data.
-Kemahiran matematik.

Soal-jawab kemahiran logik nih kena fikir secara logik dan kemudian uji-test fikiran anda untuk selesaikan masalah tersebut dengan jaya.

Manakala untuk kemahiran interpretasi data pula akan disediakan soal-jawab yang memerlukan anda membuat analisis terlebih dahulu kemudian baru boleh jawab dengan tenang dan aman damai.

Kemudian cerita pasal kemahiran matematik nih ianya sebagaimana yang telah anda belajar dekat sekolah menengah dulu yang berkaitan dengan kira2 matematik. Mesti tak ada masalah sebab dah banyak buat latih-tubi matematik. kan kan kan ???

Kata cikgu Papa Zola.. hari ini ada ujian matematik…! Gopal kecut perut kalo dengar ujian matematik yanga bakal berlangsung.

Upin dan Ipin pun pening nak jawab lagu nih.

Sudahkah anda bersedia???

Boleh dapatkan nota rujukan exam ptd dekat sini —>> Nota rujukan exam ptd.

—>> Boleh download preview copy ptd dekat sini –>> http://ohtemuduga.com/previewcopyptd2016